HighlightsFeature filmsTelevisionTitle designBackstage

Storm: Letters van Vuur

Terug naar Feature films
 • Regisseur
  Dennis Bots
 • Release
  2017
 • Producent
  Phanta Basta!
  Harro van Staverden, Michiel Bartels
 • Visual effects supervisors
  Albert van Vuure, NVX
  Pepijn Schroeijers, NVX 
 • VFX production supervsior
  Dennis Kleyn, NVX

  3D supervsior
  Jasper Scheepbouwer 
 • Compositing
  Frank Taris
  Frank van der Peet
  Pieter Schillemans
  Roel Meijering 
 • VFX edit assistant
  Ruud Vreman
 • VFX producer
  Violette Kleyn
 • Title design
  Albert van Vuure
  Roel Meijering
 • Styleframes
  Stijn Windig
 • Release
  January 2017, The Netherlands
 • Running time
  100 min
 • Format
  shot on Arri Alexa, afwerking HD
 • D.O.P.
  Rolf Dekens, NSC
 • Editor
  Peter Alderliesten, NCE
 • Facility
  Filmmore
 • Grading
  Fernando Rodrigues
 • Music reel/clip 
  Fons Merkies

Storm speelt zich af in de middeleeuwse Lage Landen, waar de 12-jarige Storm ziet hoe zijn vader Klaas wordt gearresteerd. Klaas is door de Inquisitie betrapt tijdens het drukken van een belangrijke, maar verboden brief van Maarten Luther. Bedreigd door de Inquisitie maar geholpen door Marieke, een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels woont, moet Storm zijn vader zien te redden van de doodstraf.

Planet X had de uitdagende opdracht het middeleeuwse Antwerpen (1521) realistisch tot leven te wekken als achtergrond voor dit meeslepende verhaal. Voorbereidingen begonnen met een tour door Antwerpen onder leiding van een historicus waarbij talloze, voor de stad belangrijke historische locaties werden bezocht. Onder meer het complexe rioolsysteem dat nog altijd onder de stad loopt en volledig intact is. 

Gewapend met deze kennis is het team begonnen aan het bouwen van een volledige 3D, CG procedurele stad. Isotropix Clarisse is ingezet om een stad te genereren die is opgedeeld in wijken met een specifieke sociale status. Arme wijken halen hun huizen en andere elementen uit een bron met assets van schamele kotten, rijke wijken juist met meer verfijnde woningen. Alles van bomen tot straatmeubilair en de talloze inwoners van de stad zijn samengebracht in hetzelfde 3D systeem.

De 3D procedurele stad in actie

Deze technische anmatie laat de opbouw van de digitale stad zien: huizen van verschillende sociale statussen (eerst weergegeven als verschillend gekleurde blokken) worden geplaatst op een ondergrond die is gebaseerd op de kaart van Antwerpen in de middeleeuwen. De blokken worden vervangen door meer gedetailleerde modellen van huizen die zowel arm als rijk ogen. De straten woren verder aangekleed met bomen, straatmeubilair en figuranten. Veel aandacht is besteed aan het creeren van het letterlijke hoogtepunt in de stad: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

In een van de belangrijkste scènes in de film, verteld Marieke dat ze vaak de gevaarlijke klim waagt om haar ondergrondse schuilplaats te ontvluchten en te contempleren terwijl ze uitkijkt over de adembenemende vergezichten. Om deze complexe scene te realiseren, zijn de twee acteurs gedraaid in een simpel decorstuk tegen greenscreen. Later is dit materiaal verwerkt in een spectaculair shot waarbij we op grote hoogte om de toren van de kerk draaien en de (3d) stad in al haar glorie in de diepte zien liggen.

Andere shots behelzen het uitbreiden van achtergronden met matte-paintings, het verrijkende van shots met ‘assets’ zoals schepen in havens en het verwijderen van anachronistische elementen.

De oude haven van Antwerpen

Aan de haven zijn boten en andere elementen toegevoegd om de shots te verrijken.

Historische stadstour

Het Planet X team op historische stadstour door het centrum van Antwerpen. De nadruk lag op plekken die niet direct evident als historisch relevant kunnen worden aangeduid, maar die bijvoorbeeld nog een origineel stuk stadsmuur laten zien, of vroeger een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven van Antwerpen.

Een bezoek aan 'de ruien' (riool)

Het complexe rioolsysteem dat onder de stad loopt kan nog steeds worden bezocht en per boot worden verkend. Voor de film is een gedeelte van het riool nagebouwd in een studio in Luxemburg.

3D set extensies

Scenes die zich afspelen op straat zijn gedraaid op levensgrote sets met talloze figuranten en props. Ondanks het uitgebreide stelsel van straten en huizen, zou bij veel shots toch de omliggende omgeving te zien zijn. Daarom zijn ook in deze shots 3D huizen en andere omgevingselementen toegevoegd, zoals in dit shot gedraaid met een 'cable cam'.